Poduse naturale pentru tenul tau

27/10/2013 19:06

Produsele folosite curent in alimentatie, fie ca materie prima, fie gata preparate pentru a fi ingerate, sint componentele principale ale mastilor recomandate de cosmetica naturista.

Acestea trebuie sa fie intotdeauna foarte proaspete, ca sa nu produca un efect toxic- alergic asupra pielii, ca sa nu fie „imbogatite" cu germeni patogeni si sa nu fie alterate substantele hranitoare pentru tegumente, substante pe care le contin din belsug in conditii normale. Prin urmare, din aceste produse naturale proaspete, pentru a se evita alterarea lor, mastile vor fi preparate numai atunci cind urmeaza a fi aplicate.

Mai des folosite sint: ouale, laptele, caimacul, brinza de vaci, smintina, untul, frisca nebatuta, iaurtul, drojdia de bere, mierea de albine.

Aceste produse contin aminoacizi, constituentii de baza ai proteinelor celulare, absolut necesari in metabolismul pielii. Contin de asemenea grasimi necesare unei bune functi­onari a tegumentelor, precum si unele vitamine (A, Bi, B2, B6, D).

Pentru tenul normal si tinar, pot fi introduse in masti: galbenus de ou, lapte (foarte bun si ca demachiant), brinza de vaci si miere.

Cand tenul este normal, dar ridat, se vor introduce in masti: galbenus de ou, lapte, caimac, brinza de vaci, smintina, frisca nebatuta si miere.

Pentru tenul uscat (tinar sau imbatrinit), mastile vor contine galbenus de ou, lapte, caimac, brinza de vaci, smintina, unt, frisca nebatuta si miere de albine.

De retinut faptul ca, in cazul tenurilor imbatrinite, precum si al celor uscate, mastile vor fi preparate din doua sau trei produse din aceasta categorie, cum ar fi: galbenus de ou+brinza de vaci+smintina (si/sau ulei vegetal).

Pentru tenul gras, pot fi introduse in masti: albus de ou batut spuma, iaurt, drojdie de bere (bogata in vitamine din grupa B, precum si in fermenti de oxidare care activeaza reactiile chimice metabolice ale pielii, favorizind arderea deseurilor celulare, bogate in cazul tenurilor grase) si miere de albine, mai ales mierea bogata in laptisor de matca, care are actiune bactericida.

In cazul acestor tenuri, iaurtul este excelent demachiant, avind o buna actiune degresanta.